Title: [NOWA HUB] BRANDISM:
form follows function follows experience
Client: University of Westminster
Status: MArch (RIBA Part II)

Sept/2011 - July/2012


The conceptual project submitted for the International Design Awards is my thesis project : 'Brandism: function follows experience', developed whilst studying my Part II (March) at the University of Westminster in London. My thesis explores the merging between branding and architecture. This interest initiated from reading a book called Brandscapes, written by Anna Klingmann. In her book, she argues that branding in architecture ‘means the expression of identity, whether it be of an enterprise or a city. She also goes on to suggest that due to globalisation and capitalism, there is a visible shift where‘form’ no longer follows ‘function’ but rather ‘function’ now follows‘experience,  which was a notion I was extremely intrigued by, both in a conceptual and literal sense.

Supporting the private growth sector in Krakow, I proposed to design a Logistics Hub in Nowa Huta called the Nowa Hub. The Nowa Hub is a European and outer European ‘Distribution Logistics’ and‘Lost Airline Luggage Logistics'  Hub.

Using the ‘functional’ typologies involved in a logistics centre, as architectural components, my objective was to create a branded environment where the public could ‘experience’ an environment designed by ‘function’ rather than ‘form’.

DESIGN
ART
PRESS
CONTACT
ABOUT
ARCHITECTURE
Nowa Hub | Process Chain
Nowa Hub | fuction follows experience
VIEW FROM:   2012   2011  2010  2009
Title: Southwark Park Club
Client: Alan Camp Architects
Status: Part 1 Architectural Assistants

Jan/2010 - Sept/210

Our proposal provides a new Southwark Park Club facilities on the ground floor, with additional two bedroom flat, 8 secure parking spaces for residential use and four different access stairs leading up to first floor level.
On top of the ground floor are three floors of residential accommodation, holding 18 units in total. These are located in-between the mature trees to the road and park side of the site, and are a crescent shape following the curve of Southwark Park Road.

The scheme will be in brick, with a mixed red / grey brick to the ground floor, and a light yellow / grey brick to the residential floors. Balconies and terraces overlook the park.


view more
Southwark Park Club | Floor Plans
Title: Paris 2009 Dance School for the Moulin Rouge   
Client: Aquitectum
Status: Competition

July/2009 - Sept/2009

Arquitectum held a competition for a new reinterpretation for the Moulin Rouge in Paris, the most famous cabaret in the world and symbol of what is an important aspect of Parisian life. 

We were asked to design a new space incorporating latest technology for a dance school and all its installations. The purpose of this competition was to create a new vision which, in the future, will remain an important symbol, as well as ensuring the continued quality of the show and the performance of the dancers.

The concept for the new dance studio ‘The Eyelid’ is taken from the theatrical nature of Moulin Rouge. Like the curtains of a play reveal a performance or the last applause closes the scene; so is the nature of this design. The design is intended to enhance the street presence by using a facade of vertical aluminium fins. The facade creates a varied dialogue with its surroundings. When closed it stands as a mysterious volume; when the fins open it expresses the life going on inside. At ground floor visitors enter through the ‘EYELID’, a grand and red patterned perforated metal shutter that slides up, extending the street into the building. These sliding shutters are located throughout the building, opening and closing various spaces.

The design addresses the fragment chaotic spirit of Moulin Rouge by knitting together spaces with a sense of cohesiveness. Each space has the essence of a stage, and each visitor a performer.
Moulin Rouge Title block
Moulin Rouge Section
Proposal Submission
Rendered Detail
Title: MarketPlace & City Dwelling
Client: University of Portsmouth
Status: BA3

Sept/2008 - July/2009

We were required to design a new public space or spaces in the city of Southampton together with a new market hall, space or street together with residential accommodation and retail provision.

Sandwiched between Western Esplanade & Portland Terrace. The site is located within the boundary of the historic ‘Old Town’ area of Southampton, close to the location of the former castle. It consists of a large urban space, the edges of which are only partially framed by buildings.

The potential of the Site has not been realised as an important contribution to the urban fabric of Southampton. The site marks a transition in scale and topography in the existing city. To the north, the large-scale retail units of ‘ West Qual’ prevail.


view more
ABOUT
DESIGN
ART
CONTACT
VIEW FROM:   2012   2011  2010  2009
PRESS
ARCHITECTURE
Copyright ©  Temitope Shoda Online Portfolio 2008 - 2013. All rights reserved
Title: Amadora Railyway Platform Shelter
Status: Competition

July/2012 - Sept/2012

Arrival : touch the earth lightly

Reached by three tunnels leading to the AV. Dom Jose Stadium, access the platform is dramatic. Travellers emerge from the depths of the railway tunnels into a world flooded with filtered daylight, covered by a succession of ten identical roofs. The roofs possess an expansive airiness that is intended to create an unexpected and liberating atmosphere, after coming
from the confinement and darkness tunnels.
Amadora Railway Platform Shelter
Amadora Railway Platform Shelter
Amadora Railway Platform Shelter | Section
Nowa Hub